Sensorcleaning,  schoonmaken van de sensor van je camera

Je kent het wel, vieze vlekken op de foto’s. Het zou goed kunnen dat dit een vlek op de sensor van je camera is, een vieze sensor dus. Zelfs als je weinig of nooit een lens wisselt krijg je op den duur stof op je sensor. Ik maak de sensor van de camera professioneel schoon. Je brengt je camera bij mij langs in Kortgene (of we overleggen over een andere inlever en ophaal plek) en je kunt deze na 24 uur weer ophalen, met een schoongemaakte sensor. Sensorcleaning in Zeeland is dus gewoon mogelijk.

vlekken op de sensor bij de foto van new York

Veel fotohandels maken je sensor van de systeemcamera of spiegelreflex camera schoon voor een absurd hoog bedrag en doen ook nog eens geheimzinnig over hoe ze dat doen. Bij mij betaal je een redelijke prijs. De kosten voor een APS-C camera (de meeste spiegelreflex camera’s hebben deze maat) zijn €25,-. Voor een fullframe sensor betaal je €30,-. Als je twijfelt welk formaat sensor je hebt, neem dan even contact met me op.

Zelf testen:
Wil je weten of je echt vlekken op je sensor hebt, dan kan je dat als volgt goed testen. neem een wit vel papier. Zet je camera op diafragmastand (A of Av) en kies diafragma f/22. Zet je camera op 1 stop overbelichten en zet de autofocus uit. Neem ISO 100.
Maak nu een opname van het witte vel papier. Dat zal een redelijk lange sluitertijd zijn. Dat is niet erg, dat is juist goed. Want het resultaat is dat scherpe vlekken op de foto die je nu ziet ook echt vlekken zijn op je sensor. Vergeet niet om je camera weer terug te zetten op normale waardes!

Korting voor cursisten
Volg je bij mij een cursus, dan krijg je €5,- korting op het schoonmaken van je sensor.

Schoon laten maken door mij
Vul het formulier onderop deze pagina in en we maken een afspraak om je sensor schoon te maken. Twijfel je of de vlekken die je ziet wel sensorvlekken zijn, vul het formulier dan ook even in en geef dit aan. In overleg kijk ik voor je of het zin heeft om de sensor schoon te maken.

vlekken op de sensor zichtbaar

Voor de sensorcleaning heb ik naast de camera voorzien van een lens, een volle batterij nodig en dient de camera voorzien te zijn van een geheugenkaartje. Op die geheugenkaart zet ik een foto vóór en na het schoonmaken van de sensor. Natuurlijk is het zo dat mocht het mij in het uitzonderlijke geval niet lukken om de sensor schoon te maken, u niets hoeft te betalen.

Ik doe niets geheimzinnigs met de camera. Ik start altijd met het maken van een ‘beginfoto’, dat doe ik met f/22 en een lage ISO. Deze foto’s worden geoptimaliseerd bekeken op een groot formaat monitor. Op die manier zie je de vuiltjes goed zitten. De buitenkant van de camera maak ik schoon met de kwast van een lenspen. Het glas van de lens evenzo en daarna ga ik naar de sensor. Ik gebruik eerst de droge methode waarbij ik een sensorbrush gebruik die door statische aantrekkingskracht de meeste vuiltjes aantrekt. Hierna volgt weer een testfoto om te zien of dit voldoende effect heeft gehad. Indien nodig gebruik ik hierna de ‘natte methode’ waarbij het eventuele ‘aangekoekte’ vuil van de sensor afkomt.

Na de reiniging volgt weer een foto ter controle, je kan dan zien dat de sensor weer lekker schoon is. De vóór en na-foto zet ik op je geheugenkaartje.

Voorkomen is beter dan genezen, dus daarom wat tips ter voorkoming van vuil op je sensor:

  • Wissel je lens niet in een winderige omgeving (zoals op het strand),
  • Houdt de opening van de lensbody van je camera naar beneden als je een lens wisselt,
  • Wissel je lenzen snel maar zorgvuldig,
  • Houdt je camera en lenzen aan de buitenkant zo schoon mogelijk (bijvoorbeeld met een lenspen of een blaasbalg)

Vul onderstaand formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op voor een afspraak