Workshop Lightroom (twee dagen)

Lightroom is een geweldig programma, punt. Maar het is niet altijd een makkelijk programma. De mogelijkheden lijken onbeperkt. Welke knoppen moet je gebruiken en hoe zorg je nu dat je Lightroom optimaal gebruikt? Want als je Lightroom goed beheerst, dan werkt Lightroom voor jou in plaats van tegen jou. Je ziet, na deze workshop weet je hoe je Lightroom effectief en efficiënt gebruikt.

tweedaagse-workshop-lightroom-HeelHollandFotografeert

Deze tweedaagse workshop is erg intensief. Dat ga ik niet verhullen. Toch zijn er aanbieders die zeggen dat je in een dag of zelfs een paar uur Lightroom kan leren. DAT KAN NIET. Ik kan je ook in twee uur laten zien wat Lightroom kan, maar daar heb je niets aan. Want als je dan zelf aan de slag gaat, dan lukt dat niet. Je moet dus aan de slag, het is niet voor niets een WORK-shop. We gaan dus twee dagen aan de slag en dan heb je de basis. Als je dan zelf aan de slag gaat, ben je binnen de kortste tijd een Lightroom-baas. Maar je moet dus wel aan de slag, tijdens en na de workshop.

Lightroom is een geweldig mooi programma. Lightroom beheert niet alleen je foto’s (nooit meer een foto kwijt), maar met behulp van de geavanceerde gereedschappen kan je je foto’s snel en mooi bewerken.

Lightroom is echter ook een programma dat heel erg overweldigend over kan komen. Er zijn veel opties, mogelijkheden, knoppen en schuiven. Wat is nu de beste werkwijze en hoe zorg je dat je weet wat de mogelijkheden zijn? Natuurlijk kan je her en der informatie halen over Lightroom, maar gaat die versnipperde informatie jou wel de juiste informatie leveren?

Ik kan je in een paar uur alles vertellen over Lightroom. Maar daar heb je niets aan. Om Lightroom te beheersen moet je aan de slag. Dat doen we dan ook tijdens deze workshop. Ik heb bewust gekozen om deze workshop over twee dagen te verspreiden. Niet alleen neem ik je dan mee in een efficiënte manier van werken. Er is ook tijd om alles goed en uitgebreid uit te leggen. Op die manier begrijp je het programma ook echt én laat je Lightroom voortaan voor jou werken!

Deze workshop is geschikt voor iedereen die zowel zijn of haar foto’s beter wil beheren én in een relatief korte tijd de foto’s op een hele goede manier wil bewerken. En of je nu helemaal nog nooit met Lightroom gewerkt hebt of er al wel mee werkt. En ik kan je dat wel vertellen, maar het is beter om deelnemers te laten vertellen:

Enorm veel geleerd

“Wat heb ik spijt dat ik deze cursus niet jaren geleden al heb gevolgd….Voor mijn gevoel heb ik al die tijd maar wat aangemodderd en lang niet alle (fantastische) mogelijkheden van Lightroom benut. Ik heb enorm veel geleerd tijdens deze 2 dagen van een geduldige en respectvolle docent. Het liefst zou ik mezelf nu een week afzonderen en oefenen, oefenen, oefenen met de lesstof.
De cursus was perfect georganiseerd, werd gegeven op een goed bereikbare locatie met gratis parkeergelegenheid en ook de catering was prima verzorgd. Mischa was niet alleen geduldig en respectvol, maar ook zeer kundig. Daarnaast was er ook af en toe ruimte voor een vrolijke noot wat het enthousiasme nog meer vergroot.”

Trudy

Een echte aanrader

“Ik werk al ca. 4 jaar met Lightroom, maar wilde toch meer de diepte ingaan met álle bewerkingsmogelijkheden die het programma biedt. Mischa legt het snel, duidelijk en met voorbeelden uit en laat je vooral ook zelf veel oefenen. Top geregeld Mischa! Een echte aanrader voor iedereen die meer structuur wilt geven aan z’n bibliotheek en meer mogelijkheden wilt in het bewerken van de foto’s.

Marco

Van prutser semi-pro

“Van een prutser in Lightroom naar een ‘semi-pro’ en dat op slechts 2 dagen ;-) hartelijk dank voor de zeer duidelijke en gestructureerde uitleg!

Isabel

5 sterren meer dan waard !

“De Lightroom cursus van Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert is de 5 sterren meer dan waard !!
Ondanks het feit dat ik wel wat ervaring had met Lightroom, heb ik het gevoel dat ik Lightroom nu van voor tot achter ken. Mischa leerde ons de theoretische achtergrond van het programma, gaf ons uitgebreid de mogelijkheid om ter plekke te oefenen met alles, gaf handige tips en adviezen en stond open voor alle vragen. Het was een hele interactieve cursus, waarbij je de mogelijkheid krijgt om alles te leren waar jij specifiek nog extra behoefte aan hebt.
Naast deze 5 sterren voor de inhoud van de cursus, verdient hij ook 5 sterren voor alles daaromheen”

Christa

Op Trustpilot staan nog veel meer recensies. Niet voor niets is HeelHollandFotografeert de beste beoordeelde fotocursus aanbieder.

Lightroom bewerken

Optimaliseer je workflow

In de tweedaagse workshop Lightroom leer je van mij hoe je met behulp van Lightroom je digitale workflow optimaliseert. Ik laat je zien hoe je voortaan je foto’s goed opbergt. De foto’s staan niet meer kriskras door elkaar op de harde schijf, bestandsnamen zijn logisch en vindbaar. Je bent nooit meer een foto kwijt als je mijn manier van Lightroom gebruikt. Daarnaast leer je tijdens deze workshop om op een heel efficiënte manier je foto’s te bewerken waardoor je foto’s het verschil gaan maken..

Locaties van de workshop
Tijdens deze tweedaagse workshop die ik in op verschillende plaatsen in zuidwest Nederland verzorg, De eerstvolgende workshops zijn gepland op de volgende data en plekken:
zaterdag 16 en zondag 17 december in Prinsenbeek (Breda)
– zaterdag 7 en zondag 8 december 2024 in Kortgene (Zeeland).
– in Oud-Beijerland (regio Rotterdam), datum voor eind 2024 nog nader te bepalen

Is de workshop niet voor jou in de buurt? Vaak is het in een weekend waardoor een overnachting in de buurt een goede optie is. Maar wil je dat ik naar jou toe kom? Dan is dat wellicht mogelijk. Als je een paar mensen bij elkaar hebt, dan kunnen we afspraken maken over de mogelijkheden. Neem daarvoor contact met me op via het contactformulier.

Inclusief GRATIS online lightroom cursus

Zoals je wellicht wel gezien hebt, heb ik ook een complete online Lightroom cursus beschikbaar. Deze online cursus is inhoudelijk hetzelfde als deze klassikale workshop. Het verschil is natuurlijk dat bij deze workshop je de gehele materie in twee dagen uitgelegd krijgt. Je hebt voldoende tijd om vragen te stellen en ik help je als dat nodig is. Daarnaast zijn er veel mensen die beter leren in een klassikale setting.
Aan het einde van de klassikale workshop krijg je van mij toegang tot deze online cursus.

de kleine lettertjes: Je krijgt pas ná de workshop toegang tot de online cursus. De toegang tot deze online cursus is persoonlijk en kan niet overgedragen worden. Het is niet mogelijk om een online cursus om te zetten naar een klassikale cursus of een credit te krijgen of een korting op de workshop als je de online cursus al eerder hebt aangeschaft. 

Hard werken, het is niet anders…

Dit is een tweedaagse workshop. De praktijk is dat zelfs in deze twee dagen het hard werken is. Maar aan het einde heb je Lightroom compleet gezien, geoefend met foto’s en weet je hoe je efficiënt moet werken. Het is onmogelijk om dit te doen in een middag of in 2 ‘lessen’ van 2,5 uur zoals je bij andere aanbieders vaak ziet. Tijdens deze workshop krijg je duidelijke uitleg, koffie, thee en een uitgebreide lunch. Gewoon goed verzorgd, zoals altijd bij HeelHollandFotografeert!

Welke Lightroom versie heb je nodig?

Het kan erg verwarrend zijn. Adobe heeft op dit moment namelijk meer versies van Lightroom. Tijdens deze workshop werk ik met Adobe Lightroom CC Classic. Dat is de versie die je op je eigen computer draait. Heb je een oudere versie zoals Lightroom 6 (niet abonnement), dan doe je gewoon mee.
Let op, als je het abonnement neemt, dan zijn er dus verschillende opties. Ik raad je aan om het abo te kiezen waarin Lightroom Classic CC zit. Je ziet dat hier en dit wordt het ‘fotografielidmaatschap 20GB genoemd). Daar krijg je de CC cloudversie ‘gratis’ bij. Dit is de Lightroom CC versie met 20GB opslag. Maar je krijgt ook Photoshop in deze versie er bij.
Wil je meer weten over de verschillende versies van Lightroom? Ik heb een artikel geschreven over de verschillende opties. Twijfel je over de versie die je hebt of die je aan moet schaffen? Ik help je graag bij je aanschaf. Stuur me dan even een berichtje.

“Ik kan iedereen de workshop lightroom aanbevelen, Mischa legt het helder en duidelijk uit en hij neemt alle tijd voor de vragen van de cursisten. Met zijn enthousiasme en humor geeft Mischa op een leuke manier les”

Marco

“Zonder enige kennis van Lightroom aan de workshop begonnen! Na 2 intensieve, leerzame workshop dagen werk ik nu met heel veel plezier in dit programma! Wat een fijn programma en door de tips gaat het verwerken veel sneller dan voorheen!!!”

Nathalie
“Zoals alle cursussen en workshops die ik bij je gevolgd heb, was ook deze weer erg verzorgd. Goed voorbereid met een duidelijke powerpoint presentatie, heldere uitleg en veel aandacht voor de cursisten.”
Ine
“Je cursus heb ik als zeer leerzaam ervaren, ik weet nu tenminste hoe ik moet beginnen, en tot wat voor geweldige resultaten je kan komen.”
Cara
Twee dagen workshop Lightroom, de grijze massa zit weer vol met nuttige informatie, moet het allemaal nog verwerken, maar een prima workshop, in de termen van Lightroom “vijf sterren”, geweldig Mischa een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over Lightroom.
Dirk
Ik heb de workshop als erg plezierig ervaren, een hoop van opgestoken en nu proberen dit in de praktijk te gaan brengen vanzelf. De ongedwongen sfeer maar ook de prettige groep was een genot om mee te maken. Kortom dit smaakt naar meer en hoop in de toekomst nog meer met je te mogen samenwerken.”
Frans

Inhoud dag 1:

We kijken naar de voordelen van het fotograferen in RAW (NEF, CR2, CR3, ARW, etc) en waarom dit zo’n krachtige manier van fotograferen is. Door in RAW te fotograferen kan je meer met je foto doen en haal je betere resultaten uit je foto’s. Na deze uitleg zal je nooit meer anders willen dan RAW. Je leert hoe je je foto’s in de bibliotheek goed ordent, terugvindt (niet meer ellenlang zoeken), onderverdeelt in redelijke, goede en hele goede foto’s.

Ik laat je zien hoe je met behulp van trefwoorden je foto’s netjes ordent en vindt. Maar ook leer ik je hoe je je foto’s snel af kan drukken met Lightroom, of zelfs in no-time een webgallerie online kan krijgen. Wil je foto’s verplaatsen naar een externe schijf omdat de ruimte op je computer of laptop beperkt is? Dat leer je ook tijdens deze workshop. Eigenlijk heb je na de eerste dag een geweldig systeem gekregen om alles georganiseerd te hebben én te houden!

Inhoud dag 2:

Vandaag gaan we op een efficiënte manier je foto’s bewerken en verwerken. Met RAW-fotografie heb je als fotograaf een krachtige manier in handen om kleine foutjes in belichting en witbalans op te lossen. Je optimaliseert als het ware de ruwe data die uit je camera komt. Zaken die traditioneel gedaan worden in een programma als Photoshop zoals het aanpassen van kleur, contrast, saturatie en verscherping kunnen goed en snel in Lightroom gedaan worden. Ik laat je mijn manier van werken zien, van veel foto’s uit je camera naar een goede strakke selectie, inclusief kleurcodes en classificatie. Ik heb deze workflow in de loop van de jaren geperfectioneerd en heb nu de meest efficiënte manier van werken met grote aantallen foto’s gevonden.

Bij deze workshop ervaar je hoe je kan toveren met je foto’s. Goede zwart-wit omzettingen, werken met histogram, contrast en retoucheren van kleine zaken. Ook laat ik je zien dat je in Lightroom heel goed lokaal aanpassingen kan doen in je foto en waarom je dat liever in Lightroom doet dan in Photoshop. Maar ook het wegwerken van stofjes op veel foto’s tegelijk, te lichte of te donkere delen in foto’s te compenseren komen in deze workshop naar voren. Maar natuurlijk ook verscherpen van foto’s, ruisonderdrukking en het maken van een eigen stijl in nabewerking.

Verder laat ik je zien hoe je repeterende taken automatiseert en daardoor veel tijd wint in de nabewerking met Lightroom. Hiermee voer je aanpassingen met slechts 1 klik door naar de andere foto’s. Maak je eigen presets en exporteer je foto’s in verschillende formaten in een handomdraai. Als je mijn beproefde manier van workflow hanteert heb je meer tijd over om te fotograferen!

Deze tweedaagse workshop wordt gegeven op twee opeenvolgende zaterdagen of op een weekend (zaterdag + zondag) in Breda of Oud-Beijerland (beide locaties zijn goed te bereiken, ook via openbaar vervoer). Een enkele keer las ik een extra workshop in die ik verzorg in mijn workshopruimte in Kortgene (Zeeland). Je krijgt gedurende de dag koffie en thee en de lunch is ook inbegrepen. Je krijgt de zaken die ik behandel tijdens deze dagen digitaal van me aangeleverd als steuntje na de workshop. En natuurlijk krijg je toegang tot de online lightroomcursus na de workshop.

Wat is inclusief in deze tweedaagse workshop?

  • Intensieve persoonlijke begeleiding door Mischa de Muynck, Fotografiecoach én Lightroom specialist

  • Koffie/thee met iets lekker aan de start en gedurende de dag een uitgebreide luxe lunch. Je komt echt niets tekort!

  • Indien nodig gebruik van een laptop als je die niet zelf tot je beschikking hebt

  • Je krijgt een handig cheatsheet met sneltoetsen en een uitgebreide samenvatting op papier

  • 3 jaar toegang tot de online Lightroom cursus (ter waarde van €99,-)

  • Sowieso twee geweldige dagen, ik ben namelijk van mening dat een dagje workshop niet alleen ‘werken’ moet zijn, maar ook gewoon een leuke en geheel verzorgde dag.

De investering van deze workshop:

Prijs voor deze workshop met alles er op en er aan is vanaf €239,- per persoon. Prijzen kunnen variëren in verband met de kosten voor mij als aanbieder van de ruimte. Dit is inclusief de verzorging tijdens de workshop én toegang tot de online Lightroom cursus. Ik weet, dat is niet goedkoop. Maar realiseer jezelf dat je na deze workshop heel veel minder tijd kwijt bent met opbergen, opruimen en bewerken van je foto’s. Die winst mag je zelf uitrekenen.

Waarom kiezen voor HeelHollandFotografeert?

Natuurlijk zijn er meer fotografen die een fotocursus geven. Er is echter een groot verschil tussen fotograaf zijn en mensen leren fotograferen. De vraag is dus wil je een docent die het er een keertje bij doet of wil je iemand die fulltime bezig is met fotografiecursussen en workshops?
Mischa de Muynck, de fotografie-coach van HeelHollandFotografeert heeft sinds 2007 ervaring als fotografie-coach en heeft inmiddels duizenden mensen fotografieles gegeven. Mischa is zelf opgeleid aan de Kunstacademie en heeft daardoor zicht op zowel het technische als het vormgevende aspect van de fotografie.
Geen droge kost tijdens de lessen, maar praktijkgerichte voorbeelden in begrijpelijke taal. Belangrijk is dat je plezier hebt in de fotografie en Mischa zorgt daar voor!
Wat betreft Lightroom; Mischa is dé Lightroom specialist. In zijn rol als Lightroom-dokter helpt hij wekelijks mensen die het overzicht in Lightroom kwijt zijn geraakt. Volg jij echter deze cursus, dan is de kans klein dat je ooit de Lightroom-dokter nodig hebt.

Tijdens deze tweedaagse workshop gebruik ik Lightroom Classic. Dat is de versie waar je geen gebruik maakt van de cloud (die versie heet Lightroom zonder de toevoeging Classic). Ik gebruik altijd de laatste versie. Gebruik jij nu een iets oudere versie, dat is geen probleem. Twijfel je over de versie? Stuur me dan even een bericht.

Na deze tweedaagse workshop krijg je van mij toegang tot de online cursus Lightroom Classic. Dit is een complete online cursus waarin je alles van de tweedaagse cursus nog eens in hapklare brokken terug kan kijken. Dat is een geweldig naslagwerk voor als je iets vergeten bent of nog een keer door wilt nemen. De waarde van deze online cursus bedraagt €99,- en je krijgt dat dus zonder extra kosten bij deze tweedaagse cursus.

Voor deze tweedaagse workshop moet ik een locatie huren én zorgen voor drankjes en een lunch. De kosten hiervan zijn sterk wisselend. En die kosten moet ik doorrekenen aan jou, de klant. Ik probeer natuurlijk een locatie te vinden die qua kosten redelijk is, een nette locatie is en goed bereikbaar.
Er zijn in Nederland heel veel ‘zogenaamde’ vergaderlocaties. De meeste locaties zijn zo prijzig dat de prijs van een cursus makkelijk €400,- zou moeten zijn voor deze twee dagen. Ik heb plaatsen gevonden waar ik voor een redelijk tarief deze workshop kan verzorgen. Maar de kosten variëren wel sterk per locatie. Dat reken ik door zodat ik ook nog een redelijk inkomen heb voor het werk dat ik voor, tijdens en na deze twee dagen verzet.