Workshop Straatfotografie

Straatfotografie is prachtig om te doen, maar durf jij het ook? Ik help je tijdens deze workshop over de drempel heen en geef je technische tips om het fotograferen op straat zo makkelijk mogelijk te maken.

Straatfotografie is veel meer dan gewoon op straat een ‘plaatje schieten’. Het gaat om de interactie tussen de straat, de omgeving en de personen die zich in die ruimte bevinden. Dat klinkt misschien abstract, maar je zal zien tijdens deze workshop dat het best te doen is. Als je maar een paar zaken in de gaten houdt.

Tijdens deze workshop leer jij om ook op straat dat perfecte plaatje te maken. We gaan echt aan de slag op straat en kijken naar mensen, gebeurtenissen en zaken in de stad. Natuurlijk hebben we het over de camera techniek, maar nog meer hoe je jezelf als fotograaf zo goed mogelijk onderdeel wordt van de bruisende stad en haar bewoners.

De camera is bij uitstek een middel om mensen te ontmoeten. De ene fotograaf werkt het liefst verborgen, de ander juist confronterend. Leg je de emoties van de straat van dichtbij vast, of hou je een afstand? In deze workshop straatfotografie gaan we daar natuurlijk naar kijken en vooral doen!

Straatfotografie gaat over alles wat nu net niet onder het kopje gebouwen of architectuur gaat: Het gaat over de mensen en hun omgeving in de straat. Straatfotografie is niet makkelijk, je moet als fotograaf even een drempel over. Die drempel gaan we tijdens deze workshop samen over, dat maakt het makkelijker. Sterker nog, je zal zien dat het met de tips en trucs eigenlijk helemaal niet moeilijk is, het is juist leuk!

Wat gaan we doen tijdens deze workshop?

Tijdens deze workshop gaan we kijken naar de techniek van deze manier van fotograferen, maar we kijken nog meer naar het omgaan met de stad en de mensen en gebeurtenissen die daar plaats vinden. We kijken dus naar alle omstandigheden die het perfecte plaatje maken.

  • Intensieve persoonlijke begeleiding door Mischa de Muynck, ervaren fotograaf en fotografiedocent

  • Wat is een goede plaats in een stad om een interessante foto te maken

  • Hoe werk je met de details van de straat

  • Compositie en kleurgebruik in de straatfotografie
  • Hoe benader je de mensen die je op de foto wil zetten
  • Hoe zorg je dat je als fotograaf ‘onzichtbaar wordt

  • Een video met een uitgebreide nabespreking van je foto’s

Wat heb je nodig voor deze workshop?

Om mee te doen met deze workshop is het handig om wat voorkennis van de techniek te hebben. Je weet wat diafragma, sluitertijd en ISO is. Verder ben je in het bezit van een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Heb je een compactcamera dan is het wellicht mogelijk om mee te doen. neem dan wel even voor de zekerheid contact met me op zodat ik even meedenk of het allemaal gaat lukken met jouw camera.

Tijdens de workshop die ik in samenwerking met Sigma Benelux organiseer is er de mogelijkheid om verschillende Sigma lenzen te gebruiken.

Na de workshop, videobespreking van jouw foto’s

Het is niet alleen deze middag dat je wat leert. Want na de workshop stuur je een aantal foto’s in. Deze foto’s bespreek ik middels een video. Je krijgt dan feedback op de gemaakte foto’s en ik laat ook zie hoe je een straatfoto goed kan bewerken.

Waar en wanneer is deze workshop straatfotografie?

Deze workshop organiseer ik in Rotterdam. We starten op een locatie die voor iedereen goed te bereiken is, zowel met openbaar vervoer als met de auto. En we eindigen daar ook weer. We starten de workshop om 13:00 en eindigen rond 17:00 moe maar voldaan. Tussendoor drinken we ergens een kopje koffie en bespreken even de tussenresultaten.

Ervaringen van deelnemers

“Dit zou een vuurdoop worden, maar dankzij de prima en rustige uitleg van Mischa is alles prima verlopen . Ik dacht dat dit niets voor mij zou zijn maar toch vele en mooie foto’s genomen.Mischa dank voor je ondersteuning.
Jef
“Ik heb de workshop Straatfotografie gevolgd bij Mischa. Ik heb erg veel geleerd van Mischa, hij gaf veel tips over deze toch ‘lastige’ vorm van fotografie en hoe je met mensen om kunt gaan die je fotografeert, wat je kunt zeggen etc. Mischa is een zeer creatief en kunstzinnig fotograaf, die zijn kennis en creativiteit ook goed kan overbrengen op anderen, zodat die op hun beurt ook weer geïnspireerd worden tot het maken van goede foto’s. Hij heeft daarnaast ook veel technische kennis en helpt goed met de juiste instellingen van de camera op bepaalde momenten. Persoonlijk vind ik Mischa een goed voorbeeld van iemand die buiten de gebaande paden durft te gaan met fotografie en manier van werken, hiermee krijg je de beste resultaten. In de toekomst zal ik zeker vaker een workshop gaan volgen!”
Claudia
“Ik heb heel veel bijgeleerd in de cursus straatfotografie bij Mischa, hij helpt je op weg, geeft goeie tips, stelt je gerust – ik kan het iedereen aanbevelen!”
Elly

HeelHollandFotografeert wordt beoordeeld met 4,8 van de 5 sterren op Trustpilot. Op Trustpilot vind je meer reviews over HeelHollandFotografeert

Kosten, tijden en locatie

Deze workshop straatfotografie wordt verzorgd in het centrum van Rotterdam en duurt van 13:00-17:00. We starten met een korte theoretische introductie en gaan daarna de stadsjungle in. Tijdens de workshop stoppen we even voor een drankje (inclusief). De kosten voor deze workshop bedragen €89,-.
Het vervoer naar de locatie en parkeren zijn voor eigen rekening.

Deze workshop straatfotografie doen we expres met een compacte groep deelnemers. De workshop heeft minimaal 4 en maximaal 8 personen.

Waarom kiezen voor HeelHollandFotografeert?

Natuurlijk zijn er meer fotografen die een fotocursus geven. Er is echter een groot verschil tussen fotograaf zijn en mensen leren fotograferen. De vraag is dus wil je een docent die het er een keertje bij doet of wil je iemand die fulltime bezig is met fotografiecursussen en workshops?
Mischa de Muynck, de fotografie-coach van HeelHollandFotografeert heeft sinds 2007 ervaring als docent fotografie en heeft inmiddels duizenden mensen fotografieles gegeven. Mischa is zelf opgeleid aan de Kunstacademie en heeft daardoor zicht op zowel het technische als het vormgevende aspect van de fotografie.
Geen droge kost tijdens de lessen, maar praktijkgerichte voorbeelden in begrijpelijke taal. Belangrijk is dat je plezier hebt in de fotografie en Mischa zorgt daar voor!